Magic Mirrors

Op zaterdag 28 mei en zondag 5 juni presenteren Oddstream en Extrapool Magic Mirrors: twee bijeenkomsten over de magie en magische rituelen van nieuwe technologieën. 28 mei vindt plaats in Extrapool, 5 juni in de Karolingenzaal van de Lindenberg, Nijmegen. 

magic-mirror-gif-second-animation-wide

Programma zaterdag 28 mei in Extrapool

Dagelijks kijken we naar de zwarte weerspiegeling van het scherm van onze telefoon, tablet of laptop. We zien onszelf, maar kunnen niet verder kijken naar wat er in het apparaat gebeurt. Toch trekken de schermen ons op magische wijze naar zich toe, staren we en reiken we ernaar.

Nieuwe technologieën werden altijd als iets magisch beschouwd, omdat ze abstract en vaak hermetisch zijn. We kunnen ze niet openen, we weten niet hoe ze tot stand zijn gekomen. In Magic Mirrors willen we juist laten zien hoe magie en magische rituelen het ogenschijnlijk hermetische ervan open kunnen breken. Een wetenschappelijke benadering alleen is niet voldoende. We nodigen kunstenaars en bezoekers uit om samen door middel van verbeeldingskracht uit de zwarte doos te breken.

Vanuit twee verschillende perspectieven, in twee weekenden en op twee verschillende locaties, pluizen we in Magic Mirrors dit thema uit. Oddstream toont de maatschappelijke impact van digitale technologieën vanuit een artistiek perspectief, terwijl Extrapool zich richt op de magie van het (digitale) maakproces bij autonoom werkende kunstenaars.

zaterdag 28 mei: Performance-lezing door Elif Satanaya Özbay & LazerGazer + Presentatie Into the Ethereal van Nella Piatek  

Locatie: Extrapool, Tweede Walstraat 5, Nijmegen
Voertaal programma: Nederlands
Zaal open: 20.00 uur
Start performance-lezing: 20.30 uur
Entree: €5 (aan de deur te koop in Extrapool) 

Performance-lezing door Elif Satanaya Özbay & LazerGazer
Kunstenaars Elif Satanaya Özbay en LazerGazer ontdekten recent dat ze werken vanuit overlappende stijlen. Hun performance bij Extrapool start vanuit de ‘Magic Mirror’ als technologisch fenomeen. In beeld en geluid ontstaat een spel van reflecties waarin het stereotype van de ‘Circassian beauty’ wordt bevraagd. Dit negentiende-eeuws gebruik waarin vrouwen van specifiek Noord-Kaukasische afkomst als attractie werden gepresenteerd, werkt nog altijd door in onze beeldcultuur.

Elif Satanaya Özbay is een multidisciplinaire kunstenaar wiens praktijk zich richt op ontheemding en diasporische ervaring, vermengd met elementen van horror, spanning en het bovennatuurlijke. Ze onderzoekt de beeldtaal van representatie en de stereotype verbeelding van de ‘Ander’.  Ze zet hierbij de kracht van horror en popcultuur in om een toegankelijk perspectief te bieden op  diasporia en het trauma dat daarbij komt kijken.   

LazerGazer is Hala Namer. Ze is kunstenaar, muzikant en DJ. Haar visuele en muzikale werk staat gelijk aan een emotionele ambient achtbaan die nieuwe mythes stimuleert.   

Presentatie Into the Ethereal van Nella Piatek
Nella Piatek onderzoekt de systemen van menselijke interactie, antropologische toekomstperspectieven en socio-technische verbeeldingen. Vanavond presenteert ze Into the Ethereal (2021), een interactief en fictief narratief geplaatst in een post-internet-toekomst, waar de servers van kleinere sociale platforms zoals Tumblr zijn stilgelegd omdat de grotere platforms een monopolie zijn geworden. Aan de hand van rituelen uit de hekserij wil het interactieve werk radicale toekomstperspectieven en nieuwe ervaringen onderzoeken die naar voren komen als we ons op een meer spirituele, sensuele en emotionele manier verhouden tot digitale technologieën.  

Oddstream kunst & technologie is onderdeel van Lindenberg Cultuurhuis, Nijmegen.

Zaterdag 28 mei 2022 | start 20.30 uur | Extrapool | tickets €5 aan de deur of via IkBenAanwezig 

Programma 5 juni in de Lindenberg & Extrapool

zondag 5 juni:  Meetup met Elif Satanaya Özbay, Rosa Ronsdorf en László Sándor Chardonnens + Seance Rosa Ronsdorf en Roos Pollmann

Locatie: Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Zaal open: 14.00 uur
Start meet up: 14.30 uur
Voertaal: Nederlands
Entree: €5 binnenkort verkrijgbaar via de website van de Lindenberg

Hoe verhouden magie en technologie zich tot elkaar? Tijdens de meet up praten we met Elif Satanaya Özbay, Rosa Ronsdorf en László Sándor Chardonnens over de verschillende manieren waarop magie en technologie door de geschiedenis heen samenkomen. Hierbij wordt de spiegel, die vaak werd gebruikt in magische rituelen om geesten op te roepen, als uitgangspunt genomen.   

Dr. László Sándor Chardonnens is onderzoeker aan het Radboud Institute for Culture and History, en universitair docent bij het departement Moderne talen en culturen. Hij doceert middeleeuws Engelse taal en cultuur, en magie in vroegmodern Europa. Momenteel doet hij onderzoek naar vroegmoderne tovenaars en hun toverboeken. Tijdens de meetup geeft hij een presentatie over de spiegel die niet spiegelt, en over het oproepen van geesten. 

Rosa Ronsdorf is muzikant en geluidskunstenaar. Ze is gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van geluid, elektronische experimenten en trance-staten. Haar werk krijgt vorm in concerten, performances, platen, tapes, installaties en publicaties. Hiervoor maakt ze veelvuldig gebruik van haar stem, samen met synthesizers, poëzie, gitaren en bewerkte samples.

Seance door Rosa Ronsdorf en Roos Pollmann:I would like to amplify my bowl of crackling, shaking jello’ 

Locatie: Extrapool, Tweede Walstraat 5, Nijmegen
Zaal open: 16.00 uur
Start seance: 16.30 uur
Voertaal: Engels 

Rosa Ronsdorf en Roos Pollmann houden een sonische seance, waarin onder andere Clara Rockmore [The Theremin Witch], Daphne Oram, Bebe Barron, Gita Sarabhai en Pauline Oliveros voorbij komen. Tijdens de seance kan er een onstoffelijke stem worden gehoord. Soms lijkt muziek van onbekende bron de ruimte te vullen. Wat zich dan precies zal voltrekken, weet nog niemand.  

Rosa en Roos zetten zich af tegen de canon van elektronische muziek. In plaats daarvan nemen ze geluid als voertuig en leiden ze je langs het gelaagde verleden, langs de verhalen van ongehoorde vrouwen van de elektronische muziek. In hun verhalen zitten onzichtbare structuren van macht, waar ze zich met feministische geluidsgolven tegen verzetten. Met hun seance willen Rosa en Roos niet alleen deze vrouwen erkennen, maar een groter verhaal vertellen over de ruimtescheppende eigenschappen en politieke mogelijkheden van geluid, het sonisch bewustzijn en het belang van het onzicht- en onhoorbare.  

Roos Pollmann is een multidisciplinaire kunstenaar met een focus op elektronische muziek. Onder de naam ROOSPEEE maakt ze ambient muziek. Samen met Questions Collective maakt ze sound-design voor video, podcasts en beeldende installaties. 

Oddstream kunst & technologie is onderdeel van Lindenberg Cultuurhuis, Nijmegen.

Zondag 5 mei 2022 | start 14.30 uur | Lindenberg| tickets €5 via IkBenAanwezig

Vul hier uw zoekopdracht in