Odd Café: Keyboard Language

Tijdens de Nijmeegse Kunstnacht (op 18 september) presenteren galerie Singular Art en Oddstream samen het nieuwe werk van kunstenaar Sjef van Beers: Gamer Keyboard Wall Piece #1. Een week eerder, op donderdag 9 september, gaat Sjef van Beers tijdens het Odd Café in op zijn maakproces. Dit Odd Café vindt plaats in Vief, aan de Waalkade in Nijmegen.

Kijk het verslag van deze avond nu hier terug.

gamer-wall-piece-1

Gamer Keyboard Wall Piece #1

Stereotype gamer

Sjef van Beers maakt in Gamer Keyboard Wall Piece #1 gebruik van de cyberpunk-esthetiek van typische game-hardware om aan de haal te gaan met het stereotype van de gamer, een jongen die gekluisterd aan zijn beeldscherm zit en zichzelf op zijn slaapkamer heeft opgesloten. Hij gaat introvert door het dagelijks leven, maar binnen de veilige omgeving van zijn games en de online community daar omheen, kan hij al zijn frustraties afreageren.

Inspiratie

De kunstenaar haalt zijn inspiratie niet alleen uit online content die dit clichématige beeld bevestigt en het vaak als mikpunt van spot gebruikt, maar ook uit online plekken waar het stereotype gamer juist tegensproken wordt zoals bepaalde YouTubekanalen. Met het gamer-toetsenbord als medium, herdefinieert Sjef het beeld van de stereotype gamer. In dit kunstwerk draait Sjef de functie van het toetsenbord om: in plaats van dat het wordt ingezet voor de gebruiker om te gamen of om comments op Discord servers en internetfora te plaatsen, laat hij het toetsenbord terugpraten. Dit werk is tot stand gekomen met steun van het Mondriaanfonds en Stroomversneller.

[DO NOT RESEARCH]

Dit platform voor kunst en internetcultuur ziet onze ervaring met het internet als een motor voor onze cultuur. De naam van het platform verwijst naar de verbale meme “DO NOT RESEARCH” die vaak ironisch ingezet wordt, en aanmoedigt juist wel onderzoek te plegen. De groep startte als een leesgroep, maar werd al gauw een rijk platform met blogposts, kunstwerken en workshops. Abbey Pusz & Margo Bergamini zijn twee hoofdmoderatoren van [DO NOT RESEARCH] en gaan deze avond in gesprek over hun platform.

Oddstream kunst & technologie is onderdeel van Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen.

Donderdag 9 september 2021 | 20.00-22.00 uur | Vief: Waalkade 66, Nijmegen | entree gratis; reserveren via info@oddstream.nl

De voertaal van dit evenement is English. | This event will be in English.

Kijk het verslag van deze avond nu hier terug

Vul hier uw zoekopdracht in